Sterre’s tip op ESPANJE.nl – Wandelen in de Catalaanse bossen

Origineel bericht gepubliceerd op www.espanje.nl

Het Catalaanse binnenland is voor ons de ideale plek om de hectiek van de stad te ontvluchten en even goed tot rust te komen. In de bossen van de Garrotxa en Empordà vind je wel 2500 km aan goed gemarkeerde wandelroutes langs middeleeuwse dorpjes, rivieren, watervallen en vulkanen. Vrijwel iedere wandeling komt langs een restaurantje waar je ‘s middags voor ongeveer €10 een menú del día kan eten. Dat is inclusief een karaf wijn!

Onze favoriete wandelroute in de buurt van onze bed & breakfast is de wandelroute van het hostal van Sadernes naar de afgelegen hermitage van Sant Aniol d’Aguja, een Benedictijns kloostertje uit 859. Vroeger volgden pelgrims de rivier van Sant Aniol om op deze afgelegen plek te komen. Nu kom je hier Catalanen van alle leeftijden tegen die de wandeling combineren met zwemmen in het kraakheldere water. De rivier heeft het rivierbed uitgesleept tot turquoise natuurzwembaden die in elkaar overlopen. Het klooster was een paar jaar geleden nog een ruïne. Een groep vrijwilligers, Els Amics de Sant Aniol d’Aguja (de Vrienden van Sant Aniol d’Aguja), is een project gestart om het kloostertje op te knappen met hulp van passerende wandelaars.

Wijn voor het goede doel

Aan het begin van de route staat een schuurtje met bouwmaterialen die de berg op moeten. Je neemt mee wat je kan tillen: je ziet jonge mensen naar boven klimmen met een zak cement en oudere mensen een paar dakpannen in hun rugzak stoppen. Eenmaal boven kun je het bouwmateriaal lozen en je flessen vullen met fris bronwater uit de rots.
Als kers op de taart maakt een Catalaans omaatje in de weekeinden de klim naar boven om bij het kloostertje rode wijn in plastic bekertjes te verkopen. Van de inkomsten worden nieuwe bouwmaterialen aangeschaft. Geniet van het uitzicht en neem een glaasje voor het goede doel: de terugweg is toch omlaag!

Tip: begin op tijd met wandelen zodat je uitgebreid kan zwemmen en picknicken, want later in de middag ligt het riviertje in de schaduw.

Mas Prim gefotografeerd door Marjon Lukje

Marjon Lukje is een Nederlandse televisie beeldtechnicus en  fotograaf, opgeleid op de Fotovakschool in Amsterdam.

Intuïtieve portretfotografie

Het merendeel van Marjon Lukjes werk kan getypeerd worden als documentaire fotografie, met name reisdocumentair. Ze heeft veel gereisd om mensen van verschillende sociale en culturele achtergronden te fotograferen. Haar stijl wordt echter bepaald door een zeer intuïtieve manier om de context van degenen die gefotografeerd worden als een set in plaats van een achtergrond te gebruiken. Lukje vormt de wereld van haar karakters om hun verhaal te vertellen.

Rust

Hoewel Lukje dit hoofdonderwerp in deze korte fotoreeks van het leven op Mas Prim tijdelijk links laat liggen, is haar karakteristieke rust in het fotograferen duidelijk voelbaar in deze foto’s.

6×6 film

Lukje kiest ervoor om op 6×6 film te schieten met haar oude Hasselblad (zie foto). Door het gebruik van film en door de tijd die het kost om elke foto te belichten en scherp te stellen is elke klik een doordachte keuze. Dit en de zachtheid van het licht van de Hasselblad maakt het de perfecte camera voor Lukje’s stijl.

De resultaten zijn deze zijdezachte  vierkante foto’s van onze Bed & Breakfast. We zijn er super blij mee!

Ga voor meer informatie over Marjon Lukje en haar portfolio naar www.lukjephotography.com

 

 

 

Temps de Flors 2017 – Kleurrijk bloemenfestival in Girona

Girona Temps de Flors is een groots bloemenfestival waarmee elk jaar de lente wordt verwelkomd door de inwoners van Girona. Temps de Flors is het grootste internationale festival van Girona. In de hele stad zijn binnenplaatsen, hofjes en monumenten versierd met bloemencreaties.

Het stadhuis en Plaça del Vi worden net als de enorme trappen van de kathedraal bedekt met een tapijt van bloemen. Naast traditionele bloemencreaties te zien zijn ook experimentele bloemstukken te zien.

Als je even genoeg bloemen hebt gezien kun je ook een bezoek brengen aan andere onderdelen van het festival, zoals verschillende exposities waaronder ‘Jocs de llum’ (spel van licht), waterschilderijen, sculpturen en muzikale optredens die plaatsvinden in verschillende delen van Girona.

Girona Temps de Flors 2017 vindt plaats van 13 t/m 21 mei 2017.

Le Bistrot – Eten in het mooiste hoekje van Girona

Restaurant Le Bistro Girona

Een bezoek aan Girona is niet compleet zonder een bezoek aan restaurant Le Bistrot. Dit traditionele Catalaanse restaurant in Modernistische stijl (het Catalaanse equivalent van de Noord-Europese Jugendstil)  ligt in het oude hart van de stad. Misschien ligt Le Bistrot wel in het mooiste hoekje van Girona.

Met een beetje geluk kun je een plekje op het terras, midden op de trappen van de kerk van Sant Martí, bemachtigen. In de zomer doe je dat door om 19:00 binnen te lopen en je naam op te laten schrijven zodat je er rond etenstijd (21:00 – 22:00) terecht kunt. Telefonisch of online reserveren kan je bij Le Bistrot niet, maar je kan wel in de ‘wachtrij’ geplaatst worden op de dag zelf.

Bestel een fles wijn, die in een ouderwetse koeler op een poot naast je marmeren tafeltje gezet wordt, en geniet van het eten  en het bekijken van de Gironins die uitgedost in hun mooiste zomerkleding een avondwandeling maken. Het is een eenvoudig restaurant zonder kapsones waar (h)eerlijk en lokaal eten word geserveerd voor een normale prijs.

Probeer de pizza de pagès (boerenpizza, een grote belegde plak boerenbrood) ‘variada’, een enorm dik belegde variant met ham, kaas, ui, tonijn, champignons en ansjovis of de ‘pollastre amb peres’, met kip en peer. Ook de eendenborst met pruimensaus is heerlijk (en zeer goed betaalbaar!). Probeer als dessert de verrukkelijke zelfgemaakte bosaardbeien- of frambozensorbet: je zult er geen spijt van krijgen!

Komt de foto je bekend voor? Dat kan: op deze trappen is een van de meest memorabele scènes van The Perfume (de verfilming van Das Parfum van Patrick Süskind) gefilmd.

Locatie op de kaart

Het meer van Banyoles – l’Estany de Banyoles

Het meer van Banyoles is het grootste natuurlijke meer van Catalonië. Het is ongeveer 2 km lang , 250 breed en 45 meter diep. Het wordt gevormd door een constante toestroom van ondergrondse bronnen uit het vulkanische gebied La Garrotxa. Vanuit de bronnen stroomt ruim 600 liter kraakhelder water per seconde het meer in. Het overvloedige water stroomt door kleine kanaaltjes uit het meer naar beneden door de straten van het stadje Banyoles.

Het meer staat bekend als de voormalige roeilocatie voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 en voor de Wereldkampioenschappen Roeien in 2004. Het is een populaire plek voor noord-europeese roeiers die hier in de wintermaanden komen trainen. Het meer is omringd door wandel- en fietspaden Er zijn verschillende locaties waar je kan zwemmen.

Banys Vells

Ons favoriete plekje aan het meer is het terras van Banys Vells (De oude baden). Dit is een terras op vlonders op het meer met een zwemgedeelte. De perfecte stek om een middagje te hangen, een biertje te drinken en van het uitzicht te genieten.

15 minuten met de auto vanaf Mas Prim

Volg de bosweg naar de autoweg c150. Vanaf hier rij je in een paar minuten het centrum van Banyoles binnen.

Girona – Het kleine zusje van Barcelona

Girona

Girona is een mooie stad met allure en heeft een prachtig historisch centrum, een indrukwekkende kathedraal. Je zou bijna kunnen zeggen dat Girona het kleine zusje van Barcelona is. Het is een oude stad met veel kleine straatjes en leuke winkels en eetgelegenheden. Het centrum is vrij compact en makkelijk in 1 dag te zien.

Door de stad loopt een oude stadsmuur die aan de 14e eeuwse kathedraal grenst. Vanaf de stadsmuur die ver boven de stad uit rijkt, heb je een prachtig uitzicht.

Op het centrale plein en in de kleine straatjes vind je allerlei restaurantjes en barretjes waar je heerlijke pinchos kan eten.

30 minuten met de auto of met de bus vanaf serinyà

Met de auto ben je al in een half uur in het centrum van Girona. Vanaf Serinya, het eerste dorpje vanaf Mas Prim rijdt meerdere keren per dag een bus naar Girona.

Besalú – Middeleeuws dorpje in de Garrotxa

12e-eeuwse brug van Besalú

Aan de voet van het nationaal natuurreservaat van de Garrotxa  vind je het middeleeuwse dorpje Besalú. Dit eeuwenoude plaatsje kenmerkt zich door de indrukwekkende 12e eeuwse ophaalbrug en de eeuwenoude monumentale gebouwen. Hoewel de stad geen dag vullend programma biedt, is het zeker de moeite waard om een bezoek aan de stad te brengen en op een terras een wijntje te drinken met prachtig uitzicht over de brug en de rivier.

15 minuten vanaf Mas Prim

Besalú ligt op steenworp afstand van Mas Prim. Op weg naar La Garrotxa is de stad niet te missen. Je kan er gratis parkeren.

La Garrotxa – Bosachtig vulkaangebied voor natuurliefhebbers

La Garrotxa is een vulkaangebied dat in de weekenden in trek is onder Catalanen uit de regio die van de natuur komen genieten. Het lavagebergte is door erosie veranderd in glooiende heuvels. Vulkanische grond is erg vruchtbaar, waardoor de regio van de Garrotxa een stuk groener is dan andere regio’s in de provincie Girona. Door het gebied lopen een groot aantal goed gemarkeerde wandelroutes die je langs vulkanen, riviertjes, watervallen, middeleeuwse dorpjes en andere interessante plekken voeren. Op de routes tref je authentieke restaurants waar je voor een vriendelijk prijsje (€10-14) een menú kan eten, inclusief een karaf huiswijn.

15 minuten met de auto vanaf Mas Prim

Vanaf het terras op Mas Prim heb je uitzicht over de eerste bergen van La Garrotxa. Mas Prim ligt op de rand van het gebied. Na het bosweggetje ben je binnen 5 minuten al in de Garrotxa. Olot, de hoofdstad van het gebied, bereik je met de auto vanaf Mas Prim in 30 minuten.